Artikel afbeelding

Het verschil tussen chiropraxie en osteopathie

Bij klachten in je rug of nek wil je graag zo snel mogelijk verlichting. Rug- of nekpijn kan je heel erg in de weg zitten. Wanneer je een behandelaar zoekt, kom je misschien uit op chiropraxie of osteopathie. Maar wat zijn nou de verschillen?

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een behandeling die in het teken staat van het terugbrengen van de balans in het gehele lichaam om bewegingsbeperkingen te verhelpen. Een osteopaat behandeld vanuit de gedachte dat alle onderdelen van het lichaam met elkaar in verbinding staat, en dat het manipuleren van een bepaald deel kan leiden tot volledige zelfgenezing.

De osteopaat gebruikt zijn of haar handen om handgrepen toe te passen, en het lichaam te strekken of te masseren. Niet altijd is de plek van de klacht ook de oorzaak van de klacht. Aangezien de osteopaat met het gehele lichaam werkt, kan deze een breed scala aan gezondheidsklachten behandelen.

De osteopaat besteed veel tijd aan het stellen van een diagnose, waarbij een gesprek, een bewegingsanalyse en een manuele analyse helpen om de oorzaak van de pijn te vinden. Omdat het lichaam in een nieuw evenwicht moet worden gebracht, zijn er vaak meerdere behandelingen nodig met tussenpozen van 1 week tot 2 maanden.

Wat is chiropraxie?

Chiropraxie heeft in Nederland meer bekendheid dan osteopathie. Chiropraxie is gefocust op de ruggengraat en de chiropractor zal werken vanuit de filosofie dat het lichaam zichzelf kan genezen van aandoeningen wanneer de musculoskeletale structuur stevig genoeg is. De meeste mensen bezoeken een chiropractor wanneer zij last hebben van hun rug.

De chiropractor zal proberen om kleine aanpassingen aan te brengen aan de ruggenwervels om het centrale zenuwstelsel meer vrijheid te geven. De ruggenwervels worden zo beter uitgelijnd. Hoewel deze aanpassingen een krakend geluid kunnen veroorzaken, mag de behandeling nooit pijnlijk zijn.

Bij het stellen van een diagnose gebruikt de chiropractor soms medisch materiaal voor bijvoorbeeld röntgenfoto’s voordat er met de behandeling gestart wordt. Soms wordt er ook handgereedschap gebruikt tijdens de behandeling zelf. Ook bij chiropraxie zijn er soms meerdere behandelingen nodig voordat de klacht wordt verholpen. Het is ook mogelijk om na de behandelingen terug te komen voor controles om nieuwe pijn te voorkomen.

Wat is het verschil?

Chiropraxie is ontstaan vanuit osteopathie en is daarom vergelijkbaar, omdat het beide manuele therapieën zijn. Maar er zijn ook een aantal belangrijke verschillen.

Terwijl chiropractors zich vooral op de wervelkolom concentreren, zullen osteopaten de rest van het lichaam ook bij de behandeling betrekken. Terwijl chiropractors rugklachten zeer goed kunnen behandelen, zullen osteopaten hulp kunnen bieden bij een breder scala aan klachten.

Daarnaast verschilt de behandelmethode. Waar osteopaten veel verschillende technieken en handgrepen kunnen toepassen, zullen chiropractors enkel spinale aanpassingen uitvoeren. Hierbij focust de chiropractor meer op de wervels en gewrichten.

Ook het stellen van een diagnose is vaak verschillend. Zoals eerder aangegeven zullen chiropractors vaker gebruik maken van diagnostische apparatuur, en zullen osteopaten gebruik maken van handmatige technieken om de diagnose te stellen.

Chiropraxie en osteopathie delen echter veel gelijkenissen, en zullen beide zeer effectief zijn bij het behandelen van nek- en rugklachten. Vaak werken de twee beroepen ook in combinatie met elkaar.

Wil je je laten behandelen door een chiropractor? Vind dan hier een chiropractor bij jou in de buurt!

Op August 6, 2018