Terug

Bekkenscheefstand

S. de Vries

Uit een scan bij de podotherapeut is gebleken dat mijn bekken scheef staat, mijn hele been en voet daardoor verdraaid is en er een schijnbaar beenlengteverschil is.

Ik krijg inlegzooltjes, en wordt ook verwezen naar ofwel een ortomanueel arts, de osteopaat, ofwel een chiropractor.

 

Wat kan een chiropractor voor me doen en wat is het verschil met de 2 andere disciplines?

Is een bekkenscheefstand en een verdraaid been herstelbaar of is dit onomkeerbaar?

 

Bij voorbaat dank voor uw reactie


1 Antwoord

Antwoord van Atlas Chiropractie, Enschede

Geachte heer/mevrouw S. de Vries,

Hartelijk dank voor uw vraag als chiropractor. Ik zag dat uw vraag nog niet was bentwoord. Ik begrijp uw vraag heel goed, en voor een patiënt is het lastig om onderscheid te maken. Als chiropractor kan ik natuurlijk alleen oordelen over chiropractie. De opleiding chiropractie is een volwassen universitaire opleiding van 5 jaar. Terwijl de opleiding tot manueel therapeut en osteopathie een specialisatie cursus is na de opleiding fysiotherapie.

 

De chiropractor maakt gebruik van veel verschillende behandeltechnieken. De chiropractor behandelt de klacht altijd heel specifiek, daarbij kan gebruik gemaakt worden van hele subtiele manipulatieve technieken (niet te verwarren met het algemeen “kraken” van de fysio- of manueel-therapeut) maar daarnaast maakt de chiropractor ook gebruik van hele andere soms hele zachte behandeltechnieken. De behandeling wordt altijd toegespitst op de patiënt en de klacht.


De chiropractor kijkt naar het functioneren van het hele lichaam. Tijdens uw eerste bezoek gaat u samen met de chiropractor bespreken hoe het er met uw gezondheid en mogelijke klachten voorstaat (anamnese of vraaggesprek). Hierna zal de chiropractor overgaan tot een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Centraal hierin staat uiteraard uw mogelijke klacht, maar tevens wordt de samenhang met andere lichaamsdelen onder de loep genomen. Bij dit onderzoek moet u denken aan neurologisch, orthopedisch en chiropractisch onderzoek. Er kunnen een aantal specifieke neurologische testen bij u gedaan worden.

 

Omdat het menselijk lichaam als een geheel functioneert is het vaak van groot belang om de tijd te nemen voor dit eerste consult. De chiropractor kan u na het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek aangeven of u in aanmerking komt voor behandeling of dat u eventueel doorverwezen dient te worden. U krijgt dan een rapport van bevindingen. Hierin wordt u uitgelegd wat er aan de hand is en wordt u een behandelplan voor gesteld om tot verbetering te komen.

 

Het lijkt mij verstandig dat u een afspraak maakt bij een erkende chiropractor bij u in de buurt. In mijn kliniek voor chiropractie behandel ik dagelijks mensen met bekkenklachten. Het bekken is de basis waar de wervelkolom op rust. Het bestaat uit 3 botten; het heiligbeen en de twee bekkenbotten of darmbeenderen. Deze 3 bekkenbotten zijn aan de achterkant met elkaar verbonden door de sacro-iliacale gewrichten (SI gewrichten) en aan de voorkant met het schaambeen. Deze gewrichten zijn een veelvoorkomende bron van pijnklachten. 

Het SI-gewricht kan geblokkeerd zijn waardoor het niet goed beweegt. Dit kan de onderliggende oorzaak zijn van een bekkenscheefstand zijn. Als gevolg hiervan kunnen zijwaartse krachten op de rest van de wervelkolom ontstaan. Dit kan weer leiden tot problemen in de onderrug, maar ook resulteren in klachten in de voet, het been, bovenrug en nek. 

Informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende NCA chiropractoren kunt u vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

 

Ik hoop dat ik uw vraag voldoende heb beantwoord. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u die altijd aan een NCA chiropractor bij u in de buurt of de NCA stellen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

chiropractor