Terug

Hernia

marlies

Bij mij is een hernia geconstateerd. Ben 26 jaar. Ben door de MRI geweest en daar is dat uitgekomen. Nou heb ik bijna altijd uitstraling in mijn bovenbeen. Zitten en wandelen is ook pijnlijk na enige tijd, terwijl ik met hardlopen geen probleem heb. Heb donderdag een afspraak bij neurochirurg voor evt operatie. Maar kan ik nou ook eens bij jullie terecht of is het onbegonnen werk?


1 Antwoord

Antwoord van Atlas Chiropractie, Enschede

Geachte heer/mevrouw,

 

In mijn kliniek voor chiropractie behandel ik dagelijks patiënten bij wie een hernia is vastgesteld. En gelukkig reageren de meeste patiënten heel goed op de behandelingen chiropractie en kunnen op deze snelle en effectieve manier snel van de klachten afkomen.

 

Hernia betekent “uitstulping”. Zeer waarschijnlijk is er bij uw man op een scan een uitstulping te zien van de tussenwervelschijf. Dit wordt radiologisch gezien een hernia genoemd. Deze uitstulping komt bij heel veel mensen voor, en de meeste mensen hebben daar totaal geen last van. Een hernia (voluit: hernia nucleus pulposus) is een veel voorkomende aandoening van de lage rug, die slechts in circa 50% van de gevallen gepaard gaat met klachten. Hernia betekent scheur in de buitenste ring van de tussenwervelschijf (anulus fibrosus), waardoor de zachte kern (nucleus pulposus) naar buiten komt. Meestal wordt een hernia veroorzaakt door het langdurig verkeerd functioneren van de wervelkolom. Doordat de uitstulping tegen zenuwweefsel drukt wordt de pijn veroorzaakt.

 

De uitstulping van de tussenwervelschijf (hernia) kan ontstaan doordat het zachte binnenste deel kracht uitoefent op de buitenste lagen. In een vroeg stadium puilen de laagjes iets uit, in dit geval spreken we van een protrusie. De pijn hierbij ontstaat vaak plotseling en is vaak het gevolg van een buig / draaibeweging. In een later stadium kan de "gel" door de harde buitenlaag heen komen via rupturen of kleine scheurtjes. Hierbij spreken we van een prolaps. De klachten hierbij ontstaan vaak geleidelijk.

 

Een hernia is op normale röntgenfoto's niet te zien. Om een goede diagnose te stellen wordt er een scan gemaakt (MRI of CT). Hierop is te zien of er sprake is van een hernia en of er sprake is van een directe druk van de hernia op de zenuwwortel.

 

Over het algemeen wordt er bij een hernia voor een conservatieve/niet-operatieve behandeling gekozen. De chiropractor kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van herniaklachten. Met behulp van specifieke behandeltechnieken en speciale behandelbanken worden goede resultaten geboekt. Er zijn een aantal “rode vlaggen”, zoals wanneer er problemen ontstaan met de plas of ontlasting ophouden (incontinentie), gevoelloosheid / prikkeling rond de anus of echte verlammingsverschijnselen (totaal geen kracht meer) in het been of voet. Wanneer dit optreedt is het verastanding om direct naar de huisarts te gaan.

 

Het lijkt mij dus zinvol om een afspraak te maken bij een erkende NCA chiropractor. Na een vraaggesprek, uitgebreid lichamelijk onderzoek en eventueel het beoordelen van de foto’s en scans kan de chiropractor beoordelen waar de klachten precies vandaan te komen. De chiropractor kan u dan ook vertellen of en hoe chiropractie de hernia klachten kan verminderen. Uiteraard wordt de behandeling altijd aangepast aan de klacht en de patiënt.

 

Voor meer informatie over chiropractie en de adressen van de geregistreerde en erkende chiropractoren verwijs ik u naar de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

 

Ik hoop dat ik uw vragen hebt beantwoord. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met de NCA of een chiropractor in de buurt. Check bij het zoeken van een chiropractor wel altijd of dat deze lid is van de NCA en geregistreerd staat bij de SCN. Dan weet u zeker dat u met een erkende chiropractor te maken heeft, en dat de zorgverzekering de behandeling vergoed. De hoogte van de vergoeding is wel afhankelijk van uw pakket.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

chiropractor