Terug

Hernia klachten

Marieke

Hallo,

 

Ik heb sinds mijn pubertijd al af en toe rugpijn - altijd onder in mijn rug. De ene keer is de pijn heftiger en duurt het langer dan de andere keer.

Zo'n twee weken geleden kreeg ik het weer in mijn rug; ditmaal behoorlijk erg. Ik liep helemaal scheef naar één kant toe. Na een aantal dagen zakte de rugpijn af, maar sinds 4 dagen heb ik een tintelende voet, verminderde spierkracht in mijn voet en ontzettend pijn in mijn been als ik zit. Ik ben er mee naar de huisarts gegaan en die vermoedde een hernia. Ik ben doorverwezen naar de fysiotherapeut en die vond dat het allemaal wel mee valt. Hij zegt dat het een zeer lichte hernia is en verholpen kan worden met bewegingsoefeningen.

Omdat ik al een aantal dagen met zo'n lam gevoel in mijn voet loop en veel pijn heb bij het zitten, maak ik mij toch wel zorgen. Van bekenden heb ik begrepen dat een fysiotherapeut, mocht ik een hernia hebben, hier ook weinig aan kan doen. Zij raden mij aan om naar een chiropractor te gaan. 

Kunt u mij adviseren?


1 Antwoord

Antwoord van praktijk chiropractie volendam

Hallo marieke,

zo te horen heb je wel duidelijk te maken met een hernia. Om te zien of de hernia ernstig is, zou je een MRI nodig hebben. Alleen op die manier kun je erachter komen of het meevalt. Een hernia is een probleem met de tussenwervelschijf, die mits er geen echte trauma is geweest, veroorzaakt wordt doordat de omliggende wervels niet goed functioneren. Hierdoor moeten de tussenwervelschijven teveel werk doen, en gaan ze scheuren waardoor er druk komt te staan op de zenuw. Je geeft zelf al aan dat je al vanaf je pubertijd last van je rug hebt, dus dit past wel in het plaatje. het feit dat je al zo'n lange tijd last hebt van je rug is uiteraard ook niet echt normaal bij een jong iemand. De fysio kan misschien iets doen aan de spierspanning, maar voor echt goed herstel moet je toch terug naar de basis, en dat is de wervelkolom. Ik hoop dan ook dat je hier op korte termijn wat mee gaat doen, want des te langer de druk op de zenuw aanwezig is, des te groter de kans op blijvende schade. Met chiropractie kunt u de wervelkolom beter laten functioneren, waardoor de tussenwervelschijf wat rust krijgt, en daardoor kan herstellen.  Voor aangesloten chiropractoren van de NCA, zie www.chiropractie.nl. Ik geef je wel een tip mee (ik ga er niet vanuit dat dit zal gebeuren, maar in geval van), mochten de klachten erger worden, en je krijgt gevoelloosheid erbij rondom de schaamstreek of problemen met plassen, moet je wel direct de huisarts bellen!

 

Hopende je een beetje uit je dillemma geholpen te hebben, groet ik je vriendelijk. Sterkte met de hernia!

 

nancy Schilder, DC