Terug

Het verschil tussen chiropractie en manuele therapie

Adri Man

Ik kan mij voor mijn klachten laten behandelen door een chripractor of een manueel therapeut. Op zoek naar een duidelijk onderscheid tussen beide therapien, kom ik niet verder dan een verschil in opleidingsduur en

-ritme (het een is fulltime, de andere parttime). Maar er moet toch meer zijn, denk ik dan. Jurist kun je ook in deeltijd worden. Wie kan het mij duidelijk maken? Waarbij het mij natuurlijk om het eindresultaat gaat en niet over de start (wel of geen verwijsbriefje, e.d.).


1 Antwoord

Antwoord van RugZorgKliniek Leeuwarden

Een manueel therapeut en een chiropractor zijn beide "bottenkrakers". Dat wil zeggen dat ze beide botten/gewrichten corrigeren. Het verschil kan dus (zeker voor een leek) lastig te onderscheiden zijn. Het grootste verschil zit in de benadering van het lichaam.

 

Manuele therapie (parttime) is een aanvulling op fysiotherapie (fulltime). Fysiotherapie is gespecialiseerd in (de behandeling van) spieren. Een manueel therapeut zal het lichaam dus benaderen vanuit het oogpunt van de spieren.

 

Chiropractie (fulltime) is een specialisatie gericht op het corrigeren van (de ruimte tussen) botten. Een belangrijke doelstelling van chiropractie is hierbij ook meer ruimte voor (beknelde) zenuwen te maken.

 

Het kan soms lastig zijn voor aanvang van de behandeling te bepalen welke therapie het beste bij uw probleem past omdat problemen van de botten en de spieren vaak samengaan. Heeft u reeds fysiotherapie geprobeerd met beperkt resultaat dan is de kans groot dat u beter naar een chiropractor kunt .