Terug

Kastje/muur

Tilly

Hallo,

 

Zo'n vijftien jaar geleden is er bij mij een scoliose geconstateerd. Hiervoor heb ik langdurig bij een cesaertherapeut gelopen. Inmiddels zo'n 15 jaar later heb ik nog steeds bijna dagelijks in mindere of meerdere mate last van mijn rug en ben al weer enige tijd onder behandeling. Aanvankelijk ben ik weer naar een ceasar therapeut geweest, vervolgens ben ik teruggestuurd naar de dokter, doorverwezen naar een fysiotherapeut en aangezien de klachten aanblijven zijn er foto's gemaakt. Hieruit blijkt nu niet zozeer een scoliose maar een lardose heb en afgevlakte onderrugwervels. N.a.v. deze constatering word ik weer doorgestuurd naar een mensendiek praktijk (wat vergeljkbaar is met cesear therpie). Inmiddels ben ik redelijk het spoor bijster, heb het gevoel dat ik van het kastje naar de muur word gestuurd, is mij volledig onduidelijk hoe ik het beste met mijn rugklachten om kan gaan. Nu gaf iemand mij toch de tip om eens langs een chiropractor te gaan. Kan een chiropractor mij met mijn klachten helpen? En word er dan ook gekeken naar mijn medisch verleden als het gaat om mijn rug?

 

Vriendelijke groet,

 

Tilly


1 Antwoord

Antwoord van Atlas Chiropractie, Enschede

Beste Tilly,

 

Hartelijk dank voor uw vraag. Waarschijnlijk brengt geen andere afwijking van de wervelkolom zoveel angst en verwarring teweeg als scoliose. Scoliose is een afwijking die zich meestal op jeugdige leeftijd openbaart.

 

De oorzaak kan liggen in afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. In 80% van de gevallen is de oorzaak van een scoliose echter onbekend, wat in de medische wereld een idiopathische scoliose genoemd word. Scoliose geeft - zeker bij kinderen - op zich geen pijn, maar kan wel een vermindering van bijvoorbeeld de longwerking tot gevolg hebben. Maar dit is pas wanneer de scoliose zeer groot is, bijvoorbeeld bij meer dan 40˚.

 

Scoliose betekent in strikt medische zin een “ zijwaartse wervelkolomverkromming”. Meisjes vormen de grootste risicogroep; de verhouding ten opzichte van jongens is ongeveer negen op één. Ondanks jarenlange studies en wetenschappelijke onderzoeken is scoliose nog steeds moeilijk te verklaren. Ongeveer 14% van de bevolking heeft een scoliose. Daarnaast hebben mensen met een (kleine) scoliose niet meer of vaker rugpijn dan iemand die geen scoliose heeft!

 

Als chiropractor benader ik de een scoliose wat anders. Ontelbare gewrichtsbanden en spieren staan in verbinding met de wervelkolom. Deze gewrichtsbanden en spieren lopen, elk in een gelijk aantal, in tegenovergestelde richting aan beide kanten van de wervelkolom. Normaal gesproken is de rek aan iedere kant gelijk, waardoor de wervelkolom mooi in het midden blijft. Maar als een paar spiergroepen aan de ene kant meer rek hebben dan aan de andere kant van de wervelkolom, ontwikkelt zich een kromming.

 

Waarom trekken de spieren aan de ene kant samen en is de rek groter dan die aan de andere kant?

 

De reden voor gespannen spieren

Elke spier in ons lichaam wordt gestimuleerd door zenuwen, die motorische zenuwimpulsen van de hersenen aan het spierweefsel doorgeven. Normaal gesproken zijn deze impulsen net sterk genoeg om de stand van de spieren te handhaven, wat zich uit in een lichte samentrekking van die spieren. Een spier trekt overmatig samen als er iets extreems gebeurt, waardoor de motorische zenuwimpulsen worden overgestimuleerd. Als dit gebeurt bij een spier die langs de wervelkolom loopt, trekt deze spier samen met als gevolg dat er een kromming in de wervelkolom ontstaat.

 

De Chiropractische aanpak

De basisbeginselen van de Chiropractische behandeling zijn: de wervelkolom vrij maken van druk, het bereiken van balans en het behouden van een gezond en goed functionerend lichaam. Kortom, het bereiken van een zo normaal mogelijk werkende wervelkolom. De behandelingen zijn erop gericht de beweeglijkheid van de wervelkolom en het functioneren van het zenuwstelsel door middel van gedoseerde mechanische impulsen te herstellen. Een lichaam zonder zenuwstress is beter in staat allerhande ziekten en abnormaliteiten te weerstaan, inclusief scoliose. Onderzoeken die suggereren dat scoliose waarschijnlijk veroorzaakt wordt door neurologische storingen, versterken de veronderstelling dat een Chiropractische aanpak uitermate geschikt is. Het centralezenuwstelsel moet stressvrij zijn om het lichaam gezond te houden. Chiropractoren zijn in staat de meeste klachten die veroorzaakt worden door de scoliose en andere rugklachten te behandelen.

 

Het lijkt me verstandig dat u een afspraak maakt bij een erkende NCA chiropractor. Na het eerste consult (vraaggesprek en uitgebreid lichamelijk onderzoek) kan de chiropractor beoordelen waar bij u de klachten vandaan komen. En wat het beste behandelplan is. Uiteraard wordt de behandeling altijd toegespitst op de patiënt en de klacht.

 

Meer informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren kunt u vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

chiropractor

www.kliniekatlas.nl