Terug

Pijn in onderrug

Marielle

Eens in de zoveel tijd heb ik last van plotseling pijnlijke scheuten in de onderrug.

Het voelt als een zenuwpijn waardoor ik op dat moment niet goed kan lopen.

Het duurt een fractie van een seconde, maar is erg hinderlijk.

De eerste keer dat ik dit voelde was begin 2007.

Het duurde toen enkele seconden waarbij ik niet meer goed kon staan.

Ik herinner me een "knak" waarna de pijn wegvloeide, wel bleef het gevoelig.

Ik heb er nu een half jaar geen last meer van gehad, tot vandaag.

Heeft u enig idee wat dit kan zijn?

 

Groeten Marielle


1 Antwoord

Antwoord van Atlas Chiropractie, Enschede

Beste Marielle,

 

Hartelijk dank voor je vraag. Het is voor mij natuurlijk onmogelijk om te beoordelend waardoor je pijnscheuten krijgt in de onderrug. Voor een goede diagnose en behandelplan heb ik meer informatie nodig aangevuld met een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

 

Ik kan echter wel een paar algemene opmerkingen maken. Je kunt die plotselinge pijnscheuten in de rug vergelijken met het zwikken door je enkel. Heel vaak gebeurt dit niet bij het tillen van iets zwaars maar juist bij “onbenullige dagelijkse” bewegingen zoals sok aantrekken, pen van de grond oprapen, voet afdrogen, sleutels achter de stoel pakken, etc. Doordat de rug niet goed beweegt en je coördinatie van de rugspieren niet optimaal kunnen de gewrichtjes in de rug een verkeerde bewegingen maken. Hierdoor krijg je irritatie en zwelling in de rug. Als reactie gaat het lichaam de spieren rond het geïrriteerde gewricht verkrampen. Dit kan dan een vermoeid en zeurend gevoel geven.

 

Ik wil u adviseren om een afspraak te maken bij een erkende NCA chiropractor. Want ik ben ervan overtuigd dat chiropractie u ook kan helpen met uw klachten. Tijdens uw eerste bezoek gaat u samen met de chiropractor bespreken hoe het er met uw gezondheid en mogelijke klachten voorstaat (anamnese of vraaggesprek). Hierna zal de chiropractor overgaan tot een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Centraal hierin staat uiteraard uw mogelijke klacht, maar tevens wordt de samenhang met andere lichaamsdelen onder de loep genomen. Bij dit onderzoek moet u denken aan neurologisch, orthopedisch en chiropractisch onderzoek. Er kunnen een aantal specifieke neurologische testen bij u gedaan worden.

 

Omdat het menselijk lichaam als een geheel functioneert is het vaak van groot belang om de tijd te nemen voor dit eerste consult. De chiropractor kan u na het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek aangeven of u in aanmerking komt voor behandeling of dat u eventueel doorverwezen dient te worden. U krijgt dan een rapport van bevindingen. Hierin wordt u uitgelegd wat er aan de hand is en wordt u een behandelplan voor gesteld om tot verbetering te komen. Uiteraard wordt de behandeling altijd toegespitst op de patiënt en de klacht. De chiropractor behandelt de klacht altijd heel specifiek, daarbij kan gebruik gemaakt worden van hele subtiele manipulatieve technieken (niet te verwarren met het algemeen “kraken” van de fysio- of manueel-therapeut) maar daarnaast maakt de chiropractor ook gebruik van hele andere soms hele zachte behandeltechnieken. De behandeling wordt altijd toegespitst op de patiënt en de klacht.

 

Ik hoop u vraag voldoende beantwoord te hebben. Mocht u nog vragen hebben of zijn er nog onduidelijkheden dan kunt u natuurlijk altijd weer contact opnemen met een NCA chiropractor of de Nederlandse Chiropractoren Associatie.

 

Informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren kunt u vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

chiropractor