Terug

Stralingspijn na plif operatie

CINDY

Geachte,

 

Mijn man is vorig jaar in mei geopereerd aan zijn rug dmv een plif operatie. Alles is goed verlopen tot hij een paar maanden terug enorme last kreeg van stralingspijn in zijn linkerbeen. Er werden zenuwtesten gedaan en een scanner. De zenuwtesten waren stukken beter dan voor de operatie en aan de rug werd geen nieuwe hernia vastgesteld. Maar wel artroze.

Mijn man heeft 2 epuderale inspuitingen gekregen en 2 met cortisone. Maar de pijn blijft helaas gelijk. De dokter raadt hem aan ander werk te zoeken want het werk zou te zwaar zijn en een overbelasting geven aan de rug. Hij neemt nu dagelijks ontstekingsremmers (biofenac) en pijnstillers. Veranderen van werk is gemakkelijker gezegd dan gedaan in deze tijd, trouwens hij krijgt de pijn in zijn been zelfs bij het auto rijden. We zijn beiden zeer benauwd over wat de toekomst brengen zal. We hebben zelfs onze kinderdroom in de koelkast gezet :(. Hij zou nu proberen met rugschool te volgen. Heeft u er een idee van of dit ons zou kunnen helpen. Of zijn er nog andere mogelijkheden.

 

Alvast bedankt voor de informatie

met vriendelijke groeten

Cindy


1 Antwoord

Antwoord van Atlas Chiropractie, Enschede

Beste Cindy,

 

Hartelijk dank voor je vraag. Mijn excuus voor de late beantwoording van uw vraag. Maar door de vakantieperiode zijn mijn collega’s en ik er waarschijnlijk niet aan toegekomen. Het is voor mij natuurlijk onmogelijk om te beoordelend waardoor je pijnscheuten krijgt in de onderrug. Voor een goede diagnose en behandelplan heb ik meer informatie nodig aangevuld met een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

 

Bij een PLIF operatie worden twee wervels aan elkaar worden vastgezet. Maar heel vaak zie je dat rugklachten niet alleen door instabiliteit van deze twee wervels komen, maar het veel complexer is. Door de operatie is de zenuwwortel minder verstoord. Maar ik vermoed dat de wervelkolom absoluut niet goed functioneert. Hierdoor kan er irriatie blijven bestaan van allerlei structuren in de rug. Door rugscholing en training kan je de rugspieren en stabiliteit verbeteren. Waardoor de belastbaarheid groter wordt. Zitten is een van de meest belastende dingen die je voor een rug kan doen. Vandaar dat autorijden vaak een probleem is.

 

In mijn kliniek voor chiropractie behandel ik wekelijks mensen die eerder al aan de rug zijn geopereerd. Want heel vaak blijven er toch restklachten na een operatie. En gelukkig kan de behandelingen chiropractie (een deel van) deze restklachten wegnemen. De chiropractor is gespecialiseerd in het beoordelen van het functioneren van de wervelkolom en bekken. Wanneer de gewrichtjes in de wervelkolom en bekken goed en soepel bewegen neemt de spanning en irritatie in de rug af. Dus komt ook het operatiegebied minder onder spanning te staan.

 

Ik wil u adviseren om een afspraak te maken bij een erkende NCA chiropractor. Want ik ben ervan overtuigd dat chiropractie uw ook kan helpen met zijn klachten. Tijdens het eerste bezoek gaat uw man samen met de chiropractor bespreken hoe het er met uw gezondheid en mogelijke klachten voorstaat (anamnese of vraaggesprek). Hierna zal de chiropractor overgaan tot een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Centraal hierin staat uiteraard de mogelijke klacht, maar tevens wordt de samenhang met andere lichaamsdelen onder de loep genomen. Bij dit onderzoek moet u denken aan neurologisch, orthopedisch en chiropractisch onderzoek. Er kunnen een aantal specifieke neurologische testen bij u gedaan worden.

 

Omdat het menselijk lichaam als een geheel functioneert is het vaak van groot belang om de tijd te nemen voor dit eerste consult. De chiropractor kan uw man na het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek aangeven of dat hij in aanmerking komt voor behandeling of dat hij eventueel doorverwezen dient te worden. Uw man krijgt dan een rapport van bevindingen. Hierin wordt hem uitgelegd wat er aan de hand is en wordt er een behandelplan voor gesteld om tot verbetering te komen. Uiteraard wordt de behandeling altijd toegespitst op de patiënt en de klacht. De chiropractor behandelt de klacht altijd heel specifiek, daarbij kan gebruik gemaakt worden van hele subtiele manipulatieve technieken (niet te verwarren met het algemeen “kraken” van de fysio- of manueel-therapeut) maar daarnaast maakt de chiropractor ook gebruik van hele andere soms hele zachte behandeltechnieken. De behandeling wordt altijd toegespitst op de patiënt en de klacht.

 

Ik hoop u vraag voldoende beantwoord te hebben. Mocht u nog vragen hebben of zijn er nog onduidelijkheden dan kunt u natuurlijk altijd weer contact opnemen met een NCA chiropractor of de Nederlandse Chiropractoren Associatie.

 

Informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren kunt u vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

chiropractor