Terug

Tinnitus?

Ronald

Mijn probleem is het volgende. Sinds februari 2008 heb ik last van tinnitus (chronisch oorsuizen) in met name mijn linkeroor. Het lawaai is variabel in intensiteit, scherpte en volume. Het gekke is, is dat ik invloed kan uitoefenen op het geluid. Zo kan ik wanneer het geluid er is, dit uitzetten door op mijn linkeroor te gaan liggen. Wanneer ik weinig of geen last heb kan ik het geluid activeren door mijn hoofd naar achteren te bewegen. Verder verandert het geluid bij bepaalde andere bewegingen van mijn hoofd (nek). Volgens mijn huisarts en KNO specialist zou spierspanning de boosdoener kunnen zijn. Ik heb een myovisionscan laten maken. Deze geeft in de nek een te lage spanningswaarde aan.

 

Mijn vraag is, of er via chiropractie ervaringen zijn met tinnitus en is behandeling voor mij wellicht aan te bevelen.

 

Met vriendelijke groet,

Ronald


1 Antwoord

Antwoord van Atlas Chiropractie, Enschede

Beste Ronald,

 

Hartelijk dank voor je vraag. Het is voor mij natuurlijk onmogelijk om te beoordelend waardoor je pijnscheuten krijgt in de onderrug. Voor een goede diagnose en behandelplan heb ik meer informatie nodig aangevuld met een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

 

Een chiropractor is een specialist in het behandelen van de wervelkolom en schedel. Wanneer er een disfunctie / blokkade in de wervelkolom of schedel zit kan dit een irritatie geven van de zenuwen. Enkele zenuwen vanuit de nek lopen naar het hoofd. Wanneer een chiropractor deze blokkades behandeld kunnen de tinnitus klachten afnemen. In mijn praktijk voor chiropractie behandel ik regelmatig patiënten met tinnitus. En ik merk dat er patiënten zijn die erg goed op de behandeling reageren. Zeker als de tinnitus ook een nekcomponent heeft.

Collega chiropractor Michèle van Lier uit Utrecht heeft een interessant artikel over tinnitus op haar website staan: http://www.chiropractor-utrecht.nl/GepubliceerdeArtikelen.htm

 

Ik wil u adviseren om een afspraak te maken bij een erkende NCA chiropractor. Want ik ben ervan overtuigd dat chiropractie u ook kan helpen met uw klachten. Tijdens uw eerste bezoek gaat u samen met de chiropractor bespreken hoe het er met uw gezondheid en mogelijke klachten voorstaat (anamnese of vraaggesprek). Hierna zal de chiropractor overgaan tot een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Centraal hierin staat uiteraard uw mogelijke klacht, maar tevens wordt de samenhang met andere lichaamsdelen onder de loep genomen. Bij dit onderzoek moet u denken aan neurologisch, orthopedisch en chiropractisch onderzoek. Er kunnen een aantal specifieke neurologische testen bij u gedaan worden.

 

Omdat het menselijk lichaam als een geheel functioneert is het vaak van groot belang om de tijd te nemen voor dit eerste consult. De chiropractor kan u na het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek aangeven of u in aanmerking komt voor behandeling of dat u eventueel doorverwezen dient te worden. U krijgt dan een rapport van bevindingen. Hierin wordt u uitgelegd wat er aan de hand is en wordt u een behandelplan voor gesteld om tot verbetering te komen. Uiteraard wordt de behandeling altijd toegespitst op de patiënt en de klacht. De chiropractor behandelt de klacht altijd heel specifiek, daarbij kan gebruik gemaakt worden van hele subtiele manipulatieve technieken (niet te verwarren met het algemeen “kraken” van de fysio- of manueel-therapeut) maar daarnaast maakt de chiropractor ook gebruik van hele andere soms hele zachte behandeltechnieken. De behandeling wordt altijd toegespitst op de patiënt en de klacht.

 

Ik hoop u vraag voldoende beantwoord te hebben. Mocht u nog vragen hebben of zijn er nog onduidelijkheden dan kunt u natuurlijk altijd weer contact opnemen met een NCA chiropractor of de Nederlandse Chiropractoren Associatie.

 

Informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren kunt u vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

chiropractor