Terug

Vingers knakken

willard

Mijn vraag is niet speciaal over chiropracti maar gaat over een verschijnsel dat raakt aan jullie beroep:

 

Het knakken van vingerkootjes, maar ook andere gewrichten.

 

Er wordt met een lichte druk op de vinger gedrukt tot een "knak" geluid. Men zegt: het maakt de vingers los. Maar vaker is het een tic of ondoordachte handeling. Ik waarschuw dan altijd dat het gevaarlijk is voor je gewrichten, maar is dat zo???

Men= leerlingen van de puberleeftijd

 

een bezorgde lerares


1 Antwoord

Antwoord van Atlas Chiropractie, Enschede

Beste bezorgde lerares,

 

Het knakken van vingers is in veel gevallen een onbewuste handeling van kinderen waar de omgeving zich dan vaak aan stoort. Het is gewoon een rotgeluid. Bij het knakken van de vingers of andere gewrichten blijf je normaal gesproken binnen de grenzen van de bewegingsruimte van het gewricht. Want wanneer je daarbuiten gaat, ga je de gewrichten kneuzen of verstuiken.

 

Bij sommige mensen knakken gewrichten makkelijker dan bij andere personen. Het begint vaak onschuldig, maar wanneer en kind het trucje doorheeft dan kan het een machtsmiddel worden. Want niets is zo leuk als wanneer je je vingers knakt de volwassen gaan reageren met “wat eng”, “niet doen”, etc. Het beste is dan ook om dit gedrag te negeren, dan is de lol er ook snel weer af. Op het moment dat het knakken van de vingers een soort “tic” wordt, dan is het lastig om het nog af te leren. Want iets nieuws aanleren is moeilijker dan iets fouts afleren.

 

Ik ken persoonlijk geen onderzoeken die aantonen dat het veelvuldig knakken van de vingers slecht of goed is. Persoonlijk zou ik een gewricht, welk gewricht dan ook, niet bewust veelvuldig knakken. Maar ik geloof niet dat het gevaarlijk is.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

Chiropractor