Terug

Vocht rond ''bobbel'' in nek na behandelingen chiropractor?

Mevr. J. Vos

Hallo,

 

Vanaf medio april dit jaar ben ik onder behandeling geweest bij een chiropractor in Arnhem. Voor nekklachten en ischias. In totaal heb ik 19 behandelingen gehad, 2x p week. Na een tijdje ontdekte ik dat die ''bobbel'', op de grens van je nek naar je rug, meer uit leek te steken dan eerst, en dat er ook vocht omheen zat. Ook ''jeukt'' het nogal eens rond die plek, en de zeurende pijn is nog steeds niet over. Mijn chiropractor zei dat die bobbel meer voorkomt bij vrouwen als ik die in de overgang zitten. En dat dat vocht ontstaat doordat het lichaam zich probeert te beschermen (tegen de behandelingen).

 

Vanaf 1 juli tot heden heb ik de behandelingen even stopgezet wegens omstandigheden. Wat ikzelf echter niet begrijp is dat het vocht rond die bobbel niet verdwijnt, terwijl ik nu al een maand niet behandeld wordt. Ik maak mij hier zorgen over. Ook begrijp ik niet dat er na zoveel behandelijngen (19 dus) nog niet voldoende resultaat is. Ik blijk overigens een scheve nekwervel te hebben, mogelijk ontstaan door  een val in het verleden. Zijn mijn zorgen over die bobbel / vocht  terecht? 

 

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.


1 Antwoord

Antwoord van Atlas Chiropractie, Enschede

Geachte mevrouw de Vos,

 

Het lijkt mij verstandig dat u contact opneemt met uw eigen chiropractor. Deze kan u waarschijnlijk meer duidelijkheid geven over uw situatie.

Ik kan wel een aantal algemene opmerkingen maken.

De onderste nekwervel steekt verder uit dan de andere nekwervels en de wervels van de bovenrug. Dit komt omdat er een aantal grote spieren aan vasthechten. Veel mensen realiseren niet dat ze een bobbel onder in de nek hebben met veel spierweefsel er om heen (voelt misschien als vocht), pas na een ongeval of behandeling of pijn in de nek valt dit pas op.

Wanneer we ouder worden zie je vaak dat mensen meer met hun hoofd voorover lopen en dat de bovenrug meer gebogen is. Ideaal zouden de oren recht boven de schouders en recht boven de knieen moeten zitten.  

Wanneer er wervels niet goed bewegen (scheef staan) en dit wordt door de chiropractor gecorrigeerd geeft dit uiteraard een reactie. De doorbloeding rond de wervels wordt dan beter, dit kan een jeukend gevoel geven. Te vergelijken met het helen van een korstje op de huid, dit kan ook vaak jeuken tijdens het helingsproces

Wanneer klachten al langer aanwezig zijn, soms wel jaren, of er is spraken van een ongeval kan het herstel wat langer duren. Ook is het vaak niet realistisch om te verwachten om volledig klachten vrij te worden, wanneer je al lang last hebt. Soms is het ook noodzakelijk om de houding aan te passen, te gaan sporten, meer bewegen, voldoende te slapen, ademhalingsoefeningen te doen, niet te veel stress te hebben, etc. Wanneer we ons druk maken en stress hebben trekken we vaak onbewust de schouders op, wat een extra belasting is voor de bovenrug, nek en schouders.

 

Hopelijk heb ik u vragen voldoende kunnen beantwoorden. Het lijkt mij zinvol om contact op te nemen met uw eigen chiropractor. Zeer waarschijnlijk kan hij/zij u meer informatie geven en uw zorgen wegnemen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar

Atlas Kliniek voor Chiropractie

HB Blijdensteinlaan 54

7514 CC  Enschede

T 053-4366868

www.kliniekatlas.nl